Västerviksliga inför rätta

I dag inleds rättegången mot fem män som ingår i ett kriminellt nätverk i Västervik. De står åtalade misstänkta för flera fall av misshandel, rån, kidnappning och övergrepp i rättssak.

De fem männen har bland annat genomfört bötning, det vill säga att de efter hot och misshandel krävt pengar av sina offer för påhittade skulder, och hotat med mer misshandel om offren anmälde eller berättade vad de utsatts för.

Omfattningen av verksamheten är troligen betydligt större än vad polis och åklagare kan leda i bevis. Men ett bevis väger tungt, då en av de åtalade med sin mobiltelefon filmade en kidnappning av en person som bakbunden lades i bagaget på en bil.

En av de nu åtalade var den våldsamma man som för ett tag sedan började slåss under en rättegång i Kalmar och fick beläggas med spännbälte för att rättegången skulle kunna slutföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista