Stor skillnad på SD närvaro i fullmäktigeförsamlingar

Ett år efter valet står det klart att Sverigedemokraterna har utnyttjat sin politiska plattform väldigt olika i kommunerna i länet. I Hultsfred gapar partiets stolar sen i våras helt tomma på fullmäktigemötena sen deras ledamot Carl-Johan Petterson medvetet valt att stanna hemma i protest mot partiets egen politik.

- Jag är inte överens med partistyrelsen om flyktingmottagningen, säger han.

Carl-Johan Pettersson stöder egentligen Sverigedemokraternas politik på riksplanet om att hjälpa fler flyktingarna på plats, istället för att låta dom komma till Sverige.

Men han vänder sig mot den politik som Sverigedemokraterna och andra partier praktiserat i kommunerna som inte alltid vill ta emot så många flyktingar som tidigare.

Carl-Johan Pettersson vill istället inrätta ett statligt organ som bestämmer vilka kommuner som har bäst förutsättningar att ta emot dom flyktingar som väl fått uppehållstillstånd i Sverige, en linje som han inte fått gehör för bland sina partikollegor i länet.

- Jag har mötts av tystnad varje gång jag fört saken på tal, säger han.

I Hultsfred har sverigedemokraterna egentligen två mandat. En stol har stått tom redan sen tidigare eftersom det bara var ett namn, Carl-Johan Pettersson, som föreslagits av de som röstade.

Vid sidan om Hultsfred har Borgholm aldrig haft någon sverigedemokrat i fullmäktige, trots att dom egentligen fick ett mandat, eftersom det inte fanns något valbart namn.

I Högsby har de två sverigedemokrate som röstades in lämnat in en egen motion, skrivit under på ett annat partis motion och deltagit på de flesta fullmäktigemöten.

I Mörbylånga har ledamoten deltagit på mötena men inte lämnat in någon motion.

I Oskarshamn och Kalmar har Sverigedemokraterna varit som mest aktiva med flera motioner och tagit debatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista