Kommunalisering av hemsjukvård

Landstinget och länets kommuner är nu överens om hur kommunaliseringen av hemsjukvården ska gå till. Motsvarande 136 heltidstjänster förs över från landstinget till kommunerna som får ansvar för hemsjukvård och andra vårdinsatser i hemmen för 16 000 länsbor från årsskiftet.

Den stora fördelen som lyfts fram är att patienterna framöver kommer möta kommunal personal, oavsett om dom bor på särskilt boende eller hemma, och att det är kommunens som ansvar för alla insatser oavsett om det handlar om hemtjänst eller vård.

Berör 500 anställda
Förändringen berör runt 500 landstingsanställda, främst distriktssköterskor, och eftersom flera av dom idag också utför arbete på vårdcentralerna påbörjas nu ett omfattande pussel där dom anställda antingen ska övergå till tjänst inom kommunens hemsjukvård eller vara kvar och utföra uppgifter på vårdcentralerna i landstingets tjänst.

I avtalet som idag undertecknades av landstingsråden Anders Henriksson (s) och Christer Jonsson (c) och kommunalråden Bo Bergman (s) och Roland Åkesson (c) beräknas hemsjukvården vara värd runt 100 miljoner kronor, och omfattar förutom personalkostnader också kostnader för hjälpmedel och annan materiel.

Kommunerna ersätts
Kommunerna kommer ersättas för dom nya uppdragen genom en skatteväxling på 25 öre per intjänad hundralapp där landstingsskatten sänks och kommunalskatten höjs med motsvarande summa och formellt är inget klart föränn alla kommuner och landstingets fullmäktigeförsamlingar sagt ja senare i höst.

Det kommer också framöver ske en justering kommunerna sinsemellan eftersom hemsjukvården i glesbygdskommuner som Emmaboda t ex är dyrare än den i Kalmar.

De arbetsuppgifter som regleras i avtal är all vård som utförs i hemmen, även rehabiliterings- och hjälpmedelsinsatser, även om just hjälpmedelsansvaret kommer få ta några år längre innan det är överfört.

Förändringen är sedan tidigare fullt ut genomförd i hälften av länets kommuner, och delvis i ytterligare ett antal kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista