Nytt problem med Dashplanen

Ett flygplan av samma typ som SAS haft så stora problem med i Sverige på sistone tvingades nödlanda i tyska Munchen på fredagskvällen. Nu kommer SAS invänta tyska haverikommissionens rapport innan dom låter sina plan flyga igen.

Planet av typen Dash 8-Q400  ägs av Augsburg Airways och var på väg till Italien men fick vända tillbaka till Muchen sen noshjulet på planet inte fugerade.

Felet kan inte jämföras med det som drabbat SAS-planen, där det ju är ett av landningsställena som kollapsat vid landning, och som troligen beror på att det finns rost i landningsställena på nästan alla plan som vi berättade igår.

Flygplansmodellen är redan tidigare belagd med flygförbud hos SAS. Detta skulle omprövas efter att hydrauliken på landningsställen bytts ut och efter att den litauiska haverikommissionen blivit klar med sin rapport.

Men nu ska alltså även resultatet från den tyska haverikommissionen inväntas. Inga SAS-plan av typen kommer nu att tillåtas lyfta förrän tillbudet i München är utrett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista