Lyft för Kalmarflyget med nytt Brommabesked

På fredagen kom beskedet att Bromma flygplats mitt i centrala Stockholm blir kvar ytterligare minst 30 år och att trafiken dessutom kommer byggas ut. Det betyder mycket för Kalmarflyg på lång sikt. Bolaget har dessutom på kort sikt gynnats av SAS tekniska problem.

Bromma flygplats har varit nedkläggningshotad de senaste 45 åren av miljö- och bullerskäl och även säkerhets mässigt då flygplatsen ligger mitt i ett stort botsds område och inflygningen sker över Stockholkms innerstad. Men nub är trafiken tryggad i minst 30 år till.

Bromma blir i och med beslutet att förlänga och utvidga tillståndet en starkare konkurrent till Arlanda när det gäller inrikestrafiken med flyg från de små och medelstora flygplatserna i landet.

SAS konkurent på flygen från Kalmar, flygbolaget Kalmarflyg, nyttjar Bromma och deras VD Anna Solstorp ser det som en fördel att man nu tagit ett långsiktigt beslut för Bromma Flygplats.

- Det är ju fantastiskt bra tycker vi. Det gör ju att vi kan se framtiden an med tillförsiktigt och fortsätta utveckla, säger hon.

Beskedet kommer samtidigt som Kalmarflygs konkurent i Kalmar, SAS, fått tekniska problem med sina dashplan, som nyligen togs ur drift, och på fredagen konstaterades ha rost i vitala delar av landningsställena. 

SAS problem har märkts i en ökning av passagerna hos Kalmarflyg.

- Visst har vi märkt av det. Vi har ju haft ett högre bokningsläge än vi brukar ha. Sen ska man ju akta sig för att vara skadeglad. Det är ju tråkigt för hela flygbranchen när det drabbar en aktör såna här saker. Men på kort sikt har vi ju märkt en ökad försäljning, visst har vi gjort det, säger Anna Solstorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista