Företag uppmanas blicka mot södra Afrika

Det finns stora möjligheter för länets företag i Sydafrika. Det tror Håkan Brynielsson regiondirektör för Kalmar läns regionförbund.

Brynielsson var en av flera deltagare på ett semenarium i Kalmar i veckan där intresserade företag informerades om affärs- o marknadsläget i södra afrika.

De senaste åren har tillväxten varit 6 procent i södra Afrika och Brynielsson tror att det är rätt tid att satsa just nu inför stundande fotbolls-VM som går i Sydafrika 2010.

I södra afrika är tillväxten stor just nu och det finns en målsättning hos 14 länder som hoppas kunna skapa en gemensam marknad och handelsplats som ska vara klar 2015.

- Tillväxten ökar. Stabiliteten ökar. Det är lugnare och tryggare än det varit på väldigt lång tid. Det byggs väldigt mycket vägar, järnvägar, telekommunikationer, säger Elin Landell som jobbar vid svenska ambassaden i Sydafrika.

Det finns möjlighet både inom infrastruktur, telekommunikation, energi, gruvsektorn, transport, bygg och turism.

- Det finns lite tankar om samarbete mellan den sydafrikanska vinindustrin och den småländska glasindustrin, nämner Brynielsson som ett exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista