Nya pengar till travet

Trav och galoppsporten ska få 30 miljoner kronor i stöd från regeringen som dessutom är beredda att sänka den så kallade totoskatten med 1 procent från 36 till 35 procent. Kalmartravets ledning säger att pengarna kommer väl tillpass.

I många år har SG och Svenska Travsportens Centralorganisation (STC) med sitt gemensamma spelbolag ATG, försökt förmå först den socialdemokratiska regeringen och nu den borgerliga regeringen att sträcka ut en hjälpande hand till trav-och galoppsporten.

-Hästsporten är en samhällsangelägenhet som sysselsätter cirka 15 000 personer runt om i landet, säger Benny Carlsson.

Sjunkande spelintäkter och konkurrens från internetbolag, har länge hotat sportens överlevnad. Utredning har lagts till utredning, där bantningar av landets 35 travbanor föreslagits. -Men bara att antyda att den ena eller den andra travbanan inte kan bära sig betyder att kommunalråd försvarar just sin anläggning, säger Patrik Sandin ordförande i STC.

Sammanlagt behöver landets trav- och galoppbanor rustas för 100-tals miljoner kronor. En sänkt totoskatt skulle kunna ge de pengarna. Ute i Europa är motsvarande skatt oftast tre-fyra procent.

Regeringen lyssnar i höstbudgeten på nödropen och sträcker ut, om inte en hjälpande hand, så åtminstone en tummetott, när man nu sänker skatten från 36 till 35 procent. Samma nivå som 1997.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista