Satsning på vindkraftsutveckling i länet

När regeringen satsar på att utveckla vindkraften pekas Kalmar län ut som ett av tre områden som ska bilda ett nationellt nätverk för vindkraft. Det här skapar nu förväntningar om nya jobbmöjligheter för länsföretagen.

Det är Kalmar län som tillsammans med Gotland och Strömsunds kommuner som ska ingå i det nätverk för vindkraft som får ta del av dom 40 miljoner kronor som satsas i budgeten.

Ett företag som ligger väl framme i sammanhanget är Marströms Composit som liiger i startgroparna för att börja tillverka rotorblad för vindkraftverk.

- För oss är det väldigt intressant. Vi har jobbat med den här typen av teknik i många år så vi har stor insikt i hur det ska gå till säger VD Göran Marström.

Med hjälp av regionförbundet innebär det här nu att företagen i länet får en skjuts framåt i vindkraftarbetet, vilket innebär att till exempel Marström Composit kan komma att börja producera rotorblad av kolfiber vilket är ett starkare och lättare än de material som nyttjas i dag.

Också andra länsföretag tar steget närmare en produktion. Ett sånt är till exempel Storebro Maskin-renovering som undersökt utvecklingsmöjligheterna för en ny typ av vällåda för vindkraftverken.

Göran Eriksson på regionförbundet som jobbar med vindkraften i sydost tror att besluten kommer att betyda mycket för utvecklingen nu.

- Att vi får förmedla våra kunskaper och erfaranheter om vindkraft och att vi får ett utökat intresse för vindkraft och att vi får liv i industrin och deras möjligheter att tillverka komponenter till vindkrafttillverkarna i Tyskland och Danmark.

Göran Eriksson hoppas på sikt Sverige ska kunna göra egna vindkraftverk. 

- Sen hoppas vi naturligtvis att vi ska få en egen tillverkning av vindkraftverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista