Segerstad årets ölandsby

Årets ölandsby är Segerstad på sydöstra delen av ön.

Juryns utnämning offentliggjordes på måndagen.

Motiveringen till valet lyder:

”Segerstad har visat sig vara en by med stark framtidstro och livskraft.

Överlevnadspotentialen på östra sidan kan ju tyckas osäker, men det är inget som hindrar bybor och sommargäster att med företagsamhet och entusiasm hålla liv i sin by och bygd.

Här gör man det bästa av de naturliga och kulturella förutsättningar som finns. Lantbruket är säkrat genom nyinvesteringar och flera föreningar sörjer för god gemenskap, t.ex. vid hembygdsföreningens arrangemang och årliga byfester. Fyren, den tappra utposten mot öster, bidrar också till en levande landsbygd, med bl.a. fågelskådning och guidningar.

Här såg solmålaren Per Ekström dagens ljus, liksom naivisten Johan August Gustafsson. Det konstnärliga arvet efter Gustaf-Jon har de senaste åren förvaltats föredömligt. Det har krävts sammanhållning och ideellt arbete i rikt mått från bybor och fritidsboende för att realisera drömmen om en ny konsthall för Gustaf-Jons originella skulpturer”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista