Dråpslag mot fiskerinäringen

EU-kommissionen föreslår nu gränsvärden för dioxin i fisk. Konsekvensen av detta är enligt fiskeriverket troligvis att det blir totalförbud på att sälja lax och ål från Östersjön. Det finns också risk för att det blir förbjudet att sälja östersjöfångad sill och strömming för konsumtion. Om EU beslutar att inför gränsvärden för dioxinhalt i fisk är det dödstöten för det svenska östersjöfisket, säger Esbjörn Johansson som är ordförande i Kalmar läns fiskareförbund.
Även om det bara är ålen och laxen som kommer förbjudas blir det minst 300 fiskare här på syd- och ostkusten som slås ut direkt. Dioxiner bildas i små mängder i de flesta förbränningsprocesser, till exempel vid sopbränning och i bensinmotorer. Dioxiner löser sig i fett och ansamlas i fettvävnad hos fiskar och däggdjur. Hos människan kan giftet orsaka hudskador, tumörer, fosterskador eller skada immunsystemet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista