Arbetsterapeuter mister jobben när kommunerna tar över

Patienter kan bli lidande och flera landstingsanställda ser ut att bli utan jobb när kommunerna tar över ansvaret för hemssjukvården och rehabiliteringen i hemmen vid årsskiftet.

En av dom som inte ser ut att få jobb inom kommunen är arbetsterapibiträdet i Nybro Gun Jansson.

- Det känns lite tungt. De får lära upp egen personal och det tar många år innan man kan allt. Jag har jobbat sedan 1992 och det är många års erfarenhet.

Gun Jansson och fyra arbetsterapeuter har hittills ansvarat för att de nybrobor som behöver, får de insatser de behöver för att klara sig hemma. Det handlar mycket att hitta lämpliga hjälpmedel som gör att de kan resa sig upp och röra sig.

Kommunen tar över
Ansvaret för hjälpmedlen och allt det jobb som går ut på att besöka personerna i deras eget hem förs från årsskiftet över till kommunerna, som genom en skatteväxling ska få möjlighet att anställa landstingets personal. Men i de diskussioner som förts i verksamheten visar det sig nu alltså att biträdet Gun Jansson inte finns på önskelistan och att bara två arbetsterapeuter kan bli aktuella för jobb i kommunen. Dessutom vill kommunen ha en sjukgymnast.

Kritisk till underlaget
En av arbetsterapeuterna Johanna Alm är kritisk till underlaget för beslutet som hon inte menar motsvarar det jobb som kommunerna nu får ärva från landstinget.

- Det är alla våra hembesök, hjälpmedel, bostdsanpassningar och annat. Ja, man kan inte göra allt som vi gör på distrikt nu, det kan inte kommunen göra. Och det blir patienterna som blir lidande, vården kommer bli sämre helt klart, säger hon.

”Man är rädd om sitt jobb”
Det kommer finnas en del arbete kvar i landstingets regi för de arbetsterapeuter som inte anställs av kommunerna. Men Johanna Alm är inte säjker på att det räcker för att sysselsätta de terapeuter som blir kvar hos landstinget.

- Man blir ju arg och besviken och blir rädd om sitt jobb, man är rädd att förlora sin inkomst, allting, säger Johanna Alm.

Torsås gör sig av med sköterskor
I Torsås har det blivit känt att kommunen inte fullt ut vill ta över alla de distriktssköterskor som idag jobbar med hemsjukvård. Istället vill de låta sin egen personal gå upp i tid.

Kalmar lovar följa sina löften
I Kalmar inbjuder nu politikerna till flera informationsmöten för att reda ut flera av de frågetecken som väckts efter ett brev till distriktssköterskorna från kommunen.

Personalansvariga kommunalrådet (v) Bertil Dahl skriver i ett pressmeddelande att distriktssköterskorna kommer få behålla de löneförmåner och annat som de har idag.

Dessutom försäkras i pressmeddelandet att den nya organisationen för hemsjukvården, som klubbades av omsorgnämnden idag, bygger på den bemanning som landstinget haft och att det inte finns något annat underlag.

På måndag eftermiddag klockan fyra inbjuds alla berörda till ett möte i Kalmar och redan under fredagen möter man deras chefer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista