Cesar Santin en typ av spelare som kan bli dyra för KFF i framtiden Foto:Scanpix

Momskrav kan bli dyrt för KFF

Det kan bli dyrt att köpa in utländska spelare framöver. En dom i regeringsrätten innebär att ideella föreningar måste betala moms för utländska spelare, men ett sätt att undkomma kan vara att bolagisera föreningen. Men där är Kalmar FF tveksamma.

- Den här domen måste landa lite och man får klart för sig vad det innebär för oss. Men om vi förstått det hela rätt så kommer alla våra spelarköp bli 25 procent dyrare, säger Svante Samuelsson, klubbchef i Kalmar FF. 

Det var nyligen som regeringen kom en dom i regeringsrätten som går ut på att ideella föreningar måste betala moms på de spelare som köps in från utlandet. Ett domslut som bland annat innebär att Degerfors måste betala över en miljon kronor i moms i efterhand för spelarinköp som gjorts under 1990-talet.

Ett sätt att komma undan momsen är att bolagisera föreningen. Men Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson säger att det går att överleva utan att bolagiseras.

- Det kan man, det är bara det faktum att de spelarinköp man  gör kan bli dyrare. Då får man väga den nackdelen mot de fördelar som finns med att vara idéella föreningar. Bland annat när det gäller TV-avtal där det är en fördel att vara idéell förening, säger Svante Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista