Lobbar för 300 jobb i Oskarshamn

Företrädare för Oskarshamns kommun kommer den närmaste tiden att trycka på hårt för att den nya stålsäkerhetsmyndigheten som förläggas till Oskarshamn. Men den nya myndighetens chef säger att det är uteslutet.

Den nya myndigheten bildas genom en sammanslagning av Statens strålskyddsinstitut och  Statens kärnkraftsinspektion. Om lobbyarbetet lycka skulle det innebär 300 jobb i Oskarshamn.

Vill ha den vid kärnkraftverk
Den nya myndigheten som alltså ska ansvar för strålskydd och kärnsäkerhet är tänkt att hamna i Stockholmsområdet, men enligt socialdemokraten Ulf Nilsson i Oskarshamn  bör myndigheten läggas i någon kärnkraftskommun, Östhammar eller allra helst i Oskarshamn.

Uteslutet enligt nya chefen
Men det är i praktiken uteslutet att det blir några nya kärnkraftsjobb i Oskarshamn. I så fall måste regeringen både ändra i utredningsuppdraget och tillsätta en ny utredare och chef.

Ann-Louise Ekborg, som utsetts till ny chef för den nya myndigheten med ansvar för strålskydd och kärnsäkerhet av regeringen och inom kort påbörjar utreda var den ska ligga, säger till Sveriges Radio Kalmar att regeringens direktiv är att den ska ligga i Stockholmsområdet. Det är också förutsättningen för att hon ska ta jobbet.

Den nya myndigheten bildas halvårsskiftet 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista