Länspolismästaren inte förvånad över anmälan om arbetsmiljöbrott

Polisens arbetsmiljö stod i fokus när rikspolischefen Stefan Strömberg idag höll presskonferens i Kalmar. Och han gav polisen i länet sitt stöd i arbetsmiljöfrågan trots att länspolismästaren riskerar åtal för arbetsmiljöbrott.

Som vi berättade förra veckan så är polismyndigheten i Kalmar län anmälts av läkare för att 17 poliser sjukskrivits på grund av att de fått psykiska besvär av sin arbetsmiljö.

Innan Sveriges radio kalmars reporter satt på sin bandspelare förklarar rikspolischefen kort vad som har gått snett i länet. Det handlar om hur dom har hanterats av en anställd.

Där tar informationen abrubt slut och nu vill han inte kommentera mer om saken.

Olof Ersgård själv säger till Sveriges Radio Kalmar att han inte är förvånad över att han blivit anmäld.

- Vi har ju fått anmälningar innan och det kommer då och då. Vi arbetar ju inte utifrån att vi blir anmälda, utan vi har ett strategiskt arbete där vi arbetar med arbetsmiljön tillsammans med de fackliga organisationerna och personalen.

Rikspolischefen Stefan Strömberg säger att polismyndigheten arbetar regelbundet med att förbättra arbetsmiljön, vilken den svenska polisen har haft problem med i cirka 15 år.

Och han har förtroende för hur polisen i Kalmar län hanterar frågan.

- Jag tror att de flesta tycker att arbetsgivaren ställer upp när de har problem. Men samtidigt är det så att man måste närma sig varandra från båda håll med önskan att lösa problemen, och jag är övertygad om att polisledningen här i Kalmar gör ett bra jobb för att hjälpa de som har problem, säger Stefan Strömberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista