Barn och ungdomar behöver mer stöd. Psykiatrin söker miljoner

Barn- och ungdomspsykatrin i länet behöver förbättras på flera punkter. Det framgår av den ansökan som psykiatriförvaltningen nu skickat in för att få ta del av dom statliga bidrag på dryga 5 miljoner kronor som efter lång väntan nu finns att ta del av.

Till exempel behöver de anställda få mer utbildning. Och barn och ungdomar behöver få hjälp fortare än idag. Dessutom behöver psykiatrin hitta nya metoder för att möta ungdomarna i deras egen närmiljö.
Ansökan handlar om den fördröjda statliga satsningen på barn- och ungdomspsykiatrin som först såg handla om över 12 miljoner kronor, men inte alls blev så stor och nu handlar om drygt 5 miljoner kronor för Kalmar läns del.
Motiveringarna i ansökan som skickats till socialstyrelsen är många. Pengar behövs till exempel för att kunna genomföra omfattande utbildningsinsatser för personalen. Metoderna behöver ändras. Psykiatrin borde erbjuda snabbare insatser ute i den unges närområde och komma bort från det gamla tänket med långa behandlingar och stöd inne på sjukhuset.
Överhuvudtaget är väntetiderna för långa. Vårdgarantins krav på ett första besök inom 30 dagar kan idag inte genomföras.
Det finns också stora skillnader på olika platser i länet - och psykiatriförvaltningen vill hitta gemensamma lösningar för hur man möter och följer upp dom unga som behöver deras hjälp.
Och så vill dom utveckla satsningen på Unga Vuxna - de som är mellan 16 och 24 år - och ofta hamnat mellan stolarna mellan barnpsykiatrin och vuxenpsykatrin - och här krävs ett ökat samarbete med andra aktörer som skolan, socialförvaltningen och arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista