Foto:Scanpix

Fågelinfluensavaccin riskerar bli verkningslöst

Forskare i Kalmar och Umeå slår nu larm om att influensamedicinen Tamiflu riskerar att förlora sin verkan. I en ny rapport som nu publiceras i den högt rankade tidskriften PLoS ONE, visar de att reningsverken inte kan fånga upp Tamiflu, och kommer höga doser av läkemedlet ut i naturen kan influensaviruset bli resistent. Därmed försvinner ett av få vapen vi har mot en framtida världsomspännande influensaepidemi.

Det säger ekologen Jonas Waldenström, som gjort den nya studien tillsammans med professor Björn Olsen och miljökemisten Jerker Fick.

- Läkare världen över måste sluta skriva ut tamiflu i onödan, säger Jonas Waldenström till Sveriges Radio Kalmar.

- I Sverige är inte det här något problem, men det finns länder i Asien, framförallt Japan där man skriver ut Tamiflu troligtvis i onödan. Och då kan halterna bli så höga i det här avloppsvattnet att man börjar selektera för resistens, säger Jonas Waldenström.

Går igenom reningsverk opåverkat
Det forskarna har studerat är hur influensamedicinen Tamiflu påverkas i ett kommunalt reningsverk. Och det visar sig att läkemedlet rinner genom reningsverket utan att påverkas alls.

Sjöfågel är en naturlig bärare av influensaviruset och blir virusen i sjöfåglarna motståndskraftiga mot tamiflu finns risken att läkemedlet blir verkningslöst också för människor.

- Våran åsikt är att man måste spara på krutet till det behövs. Vi har inte många alternativ. Det hade varit en sak om det fanns massor med alternativ att behandla sjuka människor, men det finns inte, utan det är ett fåtal varav Tamiflu är ett och slipa bort eggen på den kniven är bara dumdistrigt, säger Jonas Waldenström.

Vilka reaktioner förväntar du dig vid publiceringen av artikeln?

- Det jag hoppas på är att det blir en ordentlig diskussion mellan de som skriver ut läkemedel, läkemedelstillverkare och beslutsfattare, för detta är viktiga frågor.

Jonas Waldenström hoppas att de nya rönen ska få upp ögonen på läkare världen över så att de inte skriver ut tamiflu i onödan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".