Klinik hårt pressad av nya krav

Chefen för barnkliniken vid länssjukhuset i Kalmar slår nu larm om en ohållbar arbetssituation på kliniken. Personalen allt mer att göra utan mer resurser. Tre läkare och chefssjuksköterskan har redan gått in i väggen och fler riskerar att göra det om ingenting görs.

Verksamhetschef Pär Ansved har kopplat in företagshälsovården som nästa vecka presenterar en rapport om läget. Ansved säger till Sveriges Radio Kalmar att han inte tycker att sjukshusledningen förstått allvaret i situationen.

- När det gäller arbetsbelastningen är det snudd på katastrof. Vi har många kollegor som är belastade av väldigt långa väntelistor. Folk har för första gången börjat fundera på om de vill gå till jobbet.

Arbetsbördan för läkarna på barnkliniken i Kalmar har ökat under flera år i takt med att den medicinska utvecklingen gjort att allt fler barn kan hjälpas. Eftersom inte resurserna ökat i samma takt räcker inte tiden till. Istället växer väntetiderna, frustrationen ökar och tre läkare och en chefssjuksköterska har redan sjukskrivits för utmatttningssyndrom.

Ett par av dem är tillbaka på jobbet men kan fortfarande inte gå för fullt och ta dom obekväma jourpass som nu ett fåtal läkare får dela på. För att inte ytterligare personal ska bränna ut sig har Pär Ansved slagit larmt till företagshälsovården landstingshälsan som nästa veckan presenterar en rapport om läget på barnkliniken.

- Jag är rädd att det kan ske igen och det är inte acceptabelt.

Barnkliniken lider också av att det nya IT-baserade journalsystemet Cosmic stjäl tid,  i snitt från en halvtimme till en timme om dan för varje läkare. Dessutom lämnade nyligen en erfaren överläkare kliniken för jobb i annat landsting.

Politikerna har beslutat att alla ska garanteras en första läkartid på sjukhuset inom 45 dagar och Per Ansved bävar för konsekvenserna.

- Exempelvis ett svårt sjukt hjärtbarn kan tvingas nedprioriteras för att en patient med en långdragen banal problematik måste få komma före enligt dom intentioner som nu finns från landstingsledningen och det upplever jag både medicinskt tveksamt och patientosäkert.

Landstingsrådet Anders Henriksson säger sig ha förståelse för den oro som finns på vissa kliniker när ambitionsnivån höjs dramatiskt när det gäller att patienter snabbt ska få vård.

Men till Barometern säger Henriksson att den lokala vårdgarantin inte träder i kraft förrän 2010. Klinikerna har aanpassningstid på sig och dessutom finns möjlighet att söka speciella projektmedel under tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".