Länssjukhuset i Kalmar Foto:Nick Näslund

Kritik mot nyrekrytering av sjukhuschef

Nu gör landstinget nytt försök att rekrytera en ny chef för länssjukhuset i Kalmar. Men Läkarföreningens ordförande i länet Fredrik Andrén är kritisk till platsannonsen som kom ut i helgen och mer lyfter fram generella chefsegenskaper än betonar vikten av erfarenhet från sjukvården.

Andrén säger att en sjukhuschef måste tala samma språk som verksamhetscheferna för att få dom med sig i tuffa ekonomiska tider.

Den här rekryteringen inleds bara några månader efter att landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Ragnhild Holmberg hade chansen att anställa en sjukhuschef men sa nej, trots att den enda kandiaten som var kvar hade fått högsta betyg av de flesta alla andra som var med i antagningsprocessen.

Ilska och besvikelse
Sveriges Radio Kalmar var omedelbart efter det beslutet i kontakt med flera personer på sjukhuset som var besvikna och arga men inte ville ställa upp i radio.

Kritiken gällde hur det hela sköttes, där slutkandidaten länge var ensam kvar utan att få besked sen konkurenterna hoppat av. Men det fanns också kritik över argumenten som fördes fram som skäl till att han inte fick jobbet, nämligen att han skulle vara bättre på utveckling och få med sig medarbetare men vara sämre på ekonomi.

Gick miste om bra ledare
Läkarföreningens ordförande Fredrik Andrén tycker också länssjukhuset gick miste om en utmärkt ledare den gången eftersom han tror att en sjukhuschef som har god kontakt med verksamhetscheferna just skulle kunna få med sig cheferna på att spara. Att bara säga nej vi har inte råd, utan att ha argument, håller inte inom sjukvården.

Ser problem
Sveriges Radio Kalmar har talat många av personalen på sjukhuset som längtar efter en ny chef som ska föra sjukhuset mot framtiden istället för att bara säga nej. Fredrik Andrén hoppas man lyckas, men ser problem.

- Att man är tvungen att gå ut två gånger med en annons är olyckligt tycker jag. Det visar att uppdraget inte är åtråvärt i den utsträckning det hade varit om den första annonsen hade gåt hem.

Men det är viktigt uppdrag?

- Det är mycket viktigt uppdrag.

Ragnhild förvånas
Hälso- och sjukvårdsdirektören Ragnhild Holmberg förvånas över kritiken från läkarföreningens ordförande i morse om den annons om ny sjukhuschef i Kalmar som nyss gått ut.

- Läkarföreningen hade chans att komma med synpunkter på annonsen innan, men har inte hört av sig säger hon, och deras kritik att en chef utan erfarenhet från sjukvårdsområdet skulle ha mindre möjligheter att få med sig verksamhetscheferna ger hon inte mycket för.

- Det finns exempel på sjukhuschefer i andra landsting som har annan bakgrund och som lyckas väl, och menar att processen som nu börjar få utvisa vad det är för några som söker.

Flera har redan hört av sig, främst med bakgrund från just sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".