Miljövänlig handduk ska få kommuner att tänka om

Alla kommunalråd i Kalmar län har fått en handduk med posten den här veckan. Presenten kommer från Naturskyddsföreningen som vill uppmana landets kommuner att köpa in miljövänliga textilier.

Handduken är tillverkad i ekologisk bomull och en som blev glad för presenten var Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson:

Det är handduken ”natur i staden” som skickats hem samtliga kommunalråd. Den är designad av textildesignern Elin Larsson, som kommer från Västervik och som vann Naturskyddsföreningens designtävling. Motivet på handduken föreställer vilda djur och växter med en stadssiluett i bakgrunden.

Bomullen är ekologiskt odlad av småbönder i Peru och handduken skickas ut under Miljövänliga veckan som i år har temat ”tyg och otyg”. Och när det gäller kommunernas upphandling av just textil finns en del kvar att göra, i flera kommuner gäller fortfarande gamla avtal och så måste andra faktorer än miljön vägas in konstaterar Harald Hjalmarsson, bland annat hur flamsäkra de är ur brandskyddssynpunkt. Det finns också ekonomiska aspekter.

Harald Hjalmarsson ska nu visa handduken för kommunens inköpsansvariga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".