Landstinget söker läkare i Tyskland

Kalmar läns landsting vänder sig nu till Tyskland för att få hjälp att rekrytera läkare.
För första gången är landstinget representerat på den årliga rekryteringsträffen där bland andra Sveriges kommuner och landsting och Tyska arbetsförmedlingar är med och arrangerar.

Till träffen som hölls i Hamburg i helgen hade en grupp från lanstinget med sig en önskelista på flera distriktsläkare och psykiatriker. Sjukhuset i Oskarshamn söker specialister till medicin, röntgen och kirurgkliniken och Västervik behöver en narkosläkare.
Och intresset för att jobba i Kalmar län verkar ha varit stort.
Silke Nadolny som arbetar på Slottsgatans vårdcentral i Oskarshamn var med i den grupp som var nere i Hamburg i helgen för att informera. De intervjuade tillsammans runt 25 läkare säger hon.
Det finns lediga jobb i Tyskland men det är tuffare där och fungerar också sämre i flera avseenden menar Silke Nadolny.
I Sverige är arbetsvillkoren och arbetsmiljön bättre, det är mindre hierarki och läkarna arbetar i team med andra yrkesgrupper på ett sätt som inte finns i Tyskland.
Många, bland annat hon själv som kom till Sverige för ett drygt år sen, ser också en fördel i barnomsorgen som är bättre utbyggd i Sverige och gör det möjligt för småbarnsföräldrar som hon att få tiden att gå ihop.
Kalmar läns landsting har en fördel jämfört med andra landsting menar hon då det är närmare Tyskland i avstånd och har ett mer likt klimat. Flera har varit i våra trakter på semester tidigare och är nu nyfikna på möjligheten att söka arbete här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".