Skilsmässobarn utbyter erfarenheter

Att låta barn med skilda föräldrar träffas i grupp tillsammans med en handledare har blivit ett inslag som dyker upp i allt fler kommuner i landet. På Kristinebergsskolan i Oskarshamn startades första gruppen för ett år sen och i höst har man fortsatt med ännu en grupp. Skolkurator Gunilla Söder säger att erfarenheterna är mycket goda.

- Dom som har lidit i tysthet, dom barnen har börjat prata. Det börjar en läkningsprocess när man samlas så här, säger Gunilla Söder som varit gruppledare tillsammans med personal lfrån socialjänsten i Oskarshamn.

Gruppen de har, och har haft består av sex barn som dom talat med utifrån ett material som BRIS, Barnens rätt i samhället, gav ut förra året . Det bygger på erfarenheterna från grupper i Stockholmsområdet.

En av författarna Birgitta Grane säger till Sveriges Radio Kalmar att det är på väg att startas upp flera grupper runt om i landet. Bland annat i Kalmar finns nu personal som håller på att vidareutbilda sig till gruppledare.

Insikten växer om att många av dom 500.000 barn i Sverige med skilda föräldrar kan växa i mötet med andra som lever i skilda världar. Gunilla Söder i Oskarshamn ser just mötet med andra med samma erfarenhet som det allra viktigaste syftet med gruppen.

- Det har varit väldigt bra och läkande för barnen att kunna se att dom inte är ensamma om det och att det ser väldigt olika ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".