Motstånd mot vindkraftbygge i Torsås

Inga fler landbaserade vindkraftverk öster om E22:an i Torsås kommun.

Det kräver samhällsföreningen i Djursvik sedan flera vindkraftsintressenter ansökt om att få bygga sex landbaserade vindkraftverk runt kustsamhället.

Mellan Djursvik och Söderåkra, ett stenkast från Möre golfbana, ligger redan idag ett vindkraftverk. Det susar dag och natt året runt, och för de boende är det störande.

Det finns hus mycket nära och som inte protesterar, men det är markägaren som inte är emot vindkraften eftersom han själv tjänar pengar på att det står på hans mark.

Inte närmare än 350 meter

Vindkraftverk i Torsås kommun får inte ligga närmare än 350 meter från bostäder. Det befintliga liksom de som planeras, ligger inte närmare än så, men Lars Carlsson på Djursviks samhällsförening säger att det inte är tillräckligt, vindkraftverken stör mycket.

Minst 1000 meter som det var sagt från början av kommunen vill Djursviksborna ha, och helst inte några vindkraftverk alls mellan kusten och E22:an. Istället har man tagit fram en egen karta med områden i Torsås kommun som man anser är bättre lämpade, eftersom det där är långt till bebyggelse.

Hämmar samhällsutvecklingen

Det är fyra vindkraftverk vid EuroWind tillsammans med Kalmar energi bygga, som om man tittar på kartan ligger nära bebyggelsen och kommer omgärda samhället och hämma utvecklingen menar Lars Carlsson.

- Det passar inte i i naturen, och det hindrar Djursvik från vidareutbyggnad mot Söderåkra och norrut mot Gunnarstorpsområdet, säger han.

Och kanske tack vare protesterna från djursviksborna ligger nu ansökningarna på is hos kommunen, det blir inga beslut förrän en ny översiktsplan har gjorts. Det ska ske under kommande år. Men trots det känner de sig inte säkra och arbetet fortsätter med protester.

Lars Carlsson och samhällsföreningen har även nu gått samman med andra samhällsföerningar längs kusten och ska skicka en skrivelse till Torsås kommun i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista