Al Gore får Nobels fredspris

USA:s före detta vicepresident Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC tilldelas Nobels fredspris i år. Gore har gjort sig känd som en miljökämpe och han har bland annat gjort den Oscarsbelönade dokumentären ”En obekväm sanning”.

Detta har starkt bidragit till att föra upp klimathotet på den internationella agendan. Han har också hållit uppmärksammade föreläsningar över hela världen.

En del demokrater i USA uppmanar den forne vicepresidenten att än en gång försöka sikta på Vita huset i valet nästa år. Gore har dock sagt gång på gång att han inte har några sådana planer.

Al Gore blev amerikansk rikspolitiker när han 1977-85 var ledamot av representanthuset i Washington. 1985-92 var han senator.

Vid presidentvalet 2000 förlorade Gore mot republikanen George W Bush, trots att Gore fick drygt en halv miljon fler röster. Bush vann nämligen en majoritet i elektorskollegiet. På grund av stor osäkerhet om valutgången i Florida blev valet inte klart förrän flera veckor efter valdagen, då Bush efter ingripande från USA:s högsta domstol segrade med några hundra röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".