Säl i damm till reaktor

Vid Simpevarp norr om Oskarshamn simmar en mycket oväntad gäst omkring i i dammen framför reningsverket till reaktorn Oskarshamn 3, nämligen en säl.

Hur sälen tagit sig dit är oklart, men mycket tyder på att den någon gång i fredags sugits in i kylvattenskanalen som förbinder dammen med havet och då forslats in med tio knops fart genom en två kilometer lång tunnel, skriver Nyheterna.

Att ta sig tillbaka samma väg är helt uteslutet. Under dagen ska de ansvariga vid O-trean och räddningstjänsten försöka komma på en metod att få den objudne gästen tillbaka ut i havet.

Till dammen som byggdes 1985 har hittills bara småfisk kunnat ta sig.

- I dagsläget vet jag ärligt talat inte hur vi ska bära oss ut för att få ut honom, säger Anders Larsson vid räddningstjänsten och som också är anställd vid kärnkraftverket.

I dammen finns det fisk som sälen kan äta. Själva vattnet är mycket strömt men det råder normal temperatur och vattnet är inte radioaktivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".