Sälen simmade runt i dammen vid reaktor O3 på OKG.

Säl skapade uppståndelse på OKG

En knubbsäl har letat sig in i dammen utanför reningsverket vid reaktorn O3 på OKG. När personalen kom till jobbet på fredagen hittade de sälen som låg och vilade sig på stenhällen utanför O3.

Det är första gången som en säl lyckas ta sig in i dammen och den har orsakat en hel del uppståndelse. Många stod och spanade vid dammen under dagen, alla hoppas få se en skymt av sälen som flyttat in under helgen. Den höll sig för det mesta under vattnet med då och då stack den upp huvudet och spanade på sina beundrare på land

- Jag har varit här sen 1987 och jag har aldrig hört talas om att vi fått in någon säl. Fisk och fåglar ja, men aldrig någon säl, säger Ken Stenman, chef för fysiskt skydd och yttre anläggningar på OKG.

Från början trodde man att sälen ofrivilligt sugits in i dammen via intagstunneln, men efter att ha pratat med Naturhistoriska muséet verkar det mer troligt att sälen på egen hand krupit över jordbanken som skiljer dammen från havet.

Förmodligen har den känt doften av fisk och musslor på andra sidan och låtit hungern styra. Just nu avvaktar man i hopp om att sälen själv ska vända hemåt så småningom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".