Turism i glasriket bantas till hälften

Det blir en bantning av organisationen och budgeten för turismorganisationen Turism i glasriket. Styrelsen beslutade på måndagkvällen att minska budgeten med tre miljoner kronor, vilket är en minskning med nära hälften. Dessutom mister två av de fyra anställda sina jobb.

Markus Lund som är tillförordnad vd och som tagit fram förslaget säger att Turism i glasriket nu ska koncentrera sig på den svenska marknaden. Glasbruken som inte ville lägga lika mycket pengar som tidigare till verksamheten, vilket var orsaken till den förändrade budgeten, blir nu själva ansvariga för sin marknadsföring utomlands.

Det Turism i glasriket ska satsa på nu är att paketera produkter så som boende, glasblåsning, hyttsill och annat, lägga in i ett bokningssystem och arbeta mot svenska marknaden.

- Det är nödvändigt för oss att se över vår organisation när vi får minskade intäkter, då måste vi tänka på ett annorlunda sätt, säger Markus Lund till Sveriges Radio Kalmar.

- Och när vi tänker på vad vi ska fokusera på är det naturligt att det blir den svenska marknaden eftersom majoriteten av besökarna faktiskt är svenskar, säger han.

Dessutom kommer samarbetet med andra turistmål och organisationer öka. Redan idag finns det samarbetet och Markus Lund säger att sådana samarbeten kommer att öka i sydostregionen. Om det blir ett nytt gemensamt bolag, eller gemensam vd med andra bolag, som det ryktas om kan han inte svara på.

- Den frågan, hur djupt man ska gå med samarbetet med andra aktörer kommer diskuteras på ett styrelsemöte i november månad, säger Markus Lund.