Oskarshamn vill lämna Regionförbundet

Socialdemokraterna i Oskarshamn vill lämna Regionförbundet och ställa sig utanför samarbetet med länets övriga kommuner.

Det togs upp som ett extra ärende av Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Peter Wretlund vid tisdagens kommunstyrelsesammanträde.

Socialdemokraterna menar att det är brister i Förbundsordningen som gjorde att de borgerliga kunde ta ordförande platsen och att de därför ansöker om att lämna Regionförbundet, säger Ulf Nilsson, socialdemokrat från Oskarshamn till Sveriges Radio Kalmar.

- Vår avsikt är inte att lämna regionförbundet, utan vår avsikt är att få fram ett nytt förhandlingsavtal där valresultatet ska prägla majoriteten i regionförbundet. Idag är det så att sju av 13 medlemmar styrs av oss, de är i minoritet de som styr idag, säger han .

Men är ni inte dåliga förlorare?

- Nä, nu skapar vi förutsättningar för att nå en ny förhandling 2010 och framåt och då måste vi hantera frågan på det här sättet, säger Ulf Nilsson.

Begär utträde till 2011
Det är politiska turer på den högre nivån . Men genom att Oskarshamn nu lämnar eller begär sitt uträde ur regionförbundet från 31 december 2010 så kan det öppna möjligheten att skriva om förbundsordningen så att fördelningen av posterna kan kanske bättre passar eller gynnar socialdemokraterna .

Men något beslut kunde inte tas vid kommunstyrelse möte utan frågan går direkt upp kommunfullmäktige.

Oppositionen oförberedd
Och den borgerliga oppositionen tycker att ärendet bara slängdes fram utan att de fått information säger Lasse Blomberg moderat representant i Oskarshamns kommunstyrelse.

- Beredningen av ärendet och dokumentation av ärendet var i princip obefintlig, och det är ingen hållbar situation, säger Lasse Blomberg (m).


Ett definitivt beslut kan tas vid fullmäktigemötet i mitten av november.