Flygpassagerare fick med sig kökssax ombord på planet

På en flygning mellan Kalmar och Bromma i tisdags lyckades en flygpassagare få med sig en stor kökssax på planet, utan att bli upptäckt i kontrollen på Kalmar Flygplats. Det var passageraren själv som upptäckte och överlämnade saxen till personalen ombord.

Flygplatsens säkerhetsansvarige Clas Göran Kungberg har idag ingen förklaring till hur saxen kunde komma ombord och ska nu utreda händelsen, bland annat kontrollera saxen, för att få ett svar.

- Det finns en osäkerhetskänsla i detta. Vad är det som går förbi? Vad är det vi kan råka ut för trots allt, säger passageraren Lena Wikdahl som var med när saxen upptäcktes på flygplanet.

Väcker frågor kring säkerhet
Det var på Kalmarflygs kvällstur i tisdags som en passagerare lämnade över en vanlig kökssax med oranga plasthandtag till ombordspersonalen. Händelsen i sig var odramatisk men väcker naturligtvis flera frågor kring säkerheten på Kalmar flygplats som ska vara lika hög som på en stor flygplats som Arlanda. Flygplatsens säkerhetsansvarige Clas Göran Kungberg har ingen förklaring idag.

- Det är mycket ovanligt. Det som händer nu är att jag kommer att undersöka den saxen och se vad den har för värden i sig. Och sen ser vi naturligtvis se över våra system och se om det finns några systemfel, säger han.

Saxen borde upptäckts
I snitt har var femte passagare på sig något som gör att dom fastnar i kontrollen. En sax är en sån sak som borde upptäckas. Oavsett om personen går genom metalldetektorn med den - eller om den ligger i handbagaget eller jackan som läggs på bandet intill.

- Det är givetvis allvarligt, säger Kalmarflygs VD Anna Soltorp som inte varit med om något liknande.

Borde inte gå
Det borde inte gå att få ombord en stor sax på ett flygplan med dom säkerhetskontroller som finns idag. Det säger Luftfartstyrelsens informationschef Anders Lundblad till Sveriges radio Kalmar.

Luftfartstyrelsen genomför regelbundet och utan förvarning inspektioner på landets flygplatser och det finns inget i dem kontrollerna som tyder på bristande säkerhet enligt Lundblad som säger att en kökssax naturligtvis borde upptäckas.