Tjustbanans tåg för dåliga - trafik kan inte garanteras

Tågen som används på Tjustbanan är så dåliga att det inte går att fortsätta med trafik längre än till nästa sommar, om inte nya tåg köps in. Det skriver Östgötatafiken till landstinget i Östergötland som stoppat planerna på att köpa in nya tåg.

Östgötatrafiken pekar bland annat är det svårt att hitta reservdelar till de, som de skriver ”undermåliga” 30-år gamla Y1 tågen. Vissa viktiga reservdelar har en leveranstid på nio månader.

Dessutom svarar inte tågen upp till de krav som resenärer ställer idag, bland annat är de inte anpassade för handikappade. Därför går det enligt Östgötatrafiken inte att fortsätta med trafiken utan nya tåg.

Det var för en dryg månad sedan som landstinget i Östergötland beslutade sig för att stoppa planerna som fanns att köpa in fyra nya tåg till Tjustbanan.

Konsekvenserna av det blir att det blir busstrafik istället, menar Östgötatrafiken som kräver besked av hur det ska bli med tågtrafiken framöver.

Samma uppfattning i Västervik
Och  Harald Hjalmarsson, kommunalråd i Västervik som slåss för att få behålla tågtrafiken håller med om att Y1-tågen inte duger.

- Jag har samma uppfattning som Östgötatrafiken. Banan utvecklas hela tiden och det finns beställning på trafik, då är det fordon som behövs. De gamla måste bytas ut, säger han.

Kontakterna mellan Östergötland och Västervik finns nu nästan dagligen, och Harald Hjalmarsson hoppas att landstinget i Östergötland kommer ändra sig i frågan om de nya tågen.

- Man måste se bortom en mandatperiod, och vi kommer i nästa veckan att ha samtal för att diskutera frågan vidare för att vi måste hitta en slutgiltig lösning så pass nära i tid så att vi inte tappar tågtrafiken, säger han.