Försent att rädda gummifabriken i Mörbylånga

Det är försent för facket att förhindra nedläggningen av gummifabriken i Mörbylånga. Det säger metallfackets ordförande Per Einar Tuvesson som i fredags fick veta att Trelleborg Forsheda kan ha fattat beslutet på grund av felaktiga siffror.

Det är guvenörern på Estländska Ösel dit företaget vill flytta produktion som berättat för Tommy Eliasson (s) i Mörbylånga att löneläget är högre än vad Trelleborgskoncernen sagt och att de har arbetskraftsbrist på ön.

Tuvesson fick uppgifterna precis innan ett möte med företagsledningen i fredags.

- Jag väntade tills vi var klara med förhandlingarna och som en slutreplik talade jag om för dom att dom kommer inte lyckas med det här projektet som dom tror, säger Tuvesson.

Under flera veckor har en stor del av Per Einar Tuvessosn tid gått åt till förhandlingar om nedläggningen. Från början hoppades facket kunna stoppa den men i veckan som gick fick dom ge upp. Rapporten från en löntagarkonsult visade att vinsten med en flytt kvarstår, men då användes företagets siffror på esländska löner - inte guvernörens.

Men eftersom alla papper redan skrivits under kan inte facket gå vidare för att stoppa eller föresena en nedläggning. Istället riktas nu arbetet in på att hitta nya jobb till dom som drabbas.

Per Einar Tuvesson ska träffa personalen på måndag och sedan är det dags att få igång jobbsökandet för de som blir av med jobben. Bland annat med hjälp av arbetsförmedlingen.

För nedläggning blir det även om Per Einar Tuvesson misstänker att tidsplanen kan spricka. Han tror också att Trelleborg Forsheda räknat ordentligt fel när det gäller vad man tjänar på en flytt till Estland.

- Det är inget låglöneland längre, utan man ser ju att man flyttar fabriken därifrån vidare, nej jag tror att det kan bli problem faktiskt, säger Tuvesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista