Södra och Orrefors Kosta Boda påverkas av svag dollar

Dollarraset ger försämrade resultat för många företag. Bland annat Södra som på måndagen väntas presentera en svagare kvartalsrapport än de tidigare räknat med. Också Orrefors Kosta Boda i glasriket påverkas.

Skogskoncernen Södras niomånadersresultat som presenteras på måndag väntas bli sämre än man tidigare räknat med då Södra liksom annan skogsindustri drabbas hårt när dollarn faller i värde.

I slutet av sommaren började många kurvor peka neråt för skogsbranschen. Flera av bolagen har också utfärdat s k vinstavarningar, alltså flaggat för att vinsten kommer att bli mindre än vad som tidigare angetts.

Föruom den ogynnsamma valutasituationen har skogsbranschen också problem på andra områden; bl a en hård prispress och en viss överkapacitet.

Allt det här talar för att när Södra presenterar ett delresultat på måndag så kommer också koncernens resultat att bli sämre än man trodde för bara nåra månader sen, och man vill från södra inte säga nåt nu om var sig resultatet eller hur mycket dollarraset påverkat.

Det är som alltid skogsindustrin som drabbas hårdast när dollarna sjunker i värde. Alla kontrakt för pappersmassa och också för många pappersprodukter sätts av tradition i dollar.

Dollarn påverkar också hur det går för andra företag. För Orrefors Kosta Boda har den låga kursen en klar negativ effekt på exporten eftersom den tvingar ner priserna.

Också dumpertillverkaren Volvo Construction Equipment i Braås påverkas negativt av dollarns fall, säger platschef Niklas Nillrot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista