Väpnat bankrån i Ankarsrum

Uppdaterad 15:38
Tjustbygdens Sparbank i Ankarsrum utsattes på måndagsförmiddagen för ett väpnat rån. Men rånarna lyckades inte få med sig några pengar. Och nu arbetar polisen efter teorin att rånarna öven hade tänkt ge sig på ICA som har Svensk kassaservice.

Det var strax efter klockan tio på måndagsförmiddagen som två maskerade och svartklädda män, med pistol och kofot som vapen, kom in i banklokalen och sa att det var ett rån. 

De tvingade ner de två i personalen på golvet, samt en kund som befann sig inne i banken. Trots detta lyckades en kassörska trycka på larmknappen.

Enligt polisen fick inte rånarna med sig några pengar. Något som kan bekräftas av Mats Hasselquist VD för Tjustbygdens Sparbank. Kontoret är nämligen sedan ett par år tillbaka, just på grund av rånrisken, ett kontantlöst kontor.

Till Sveriges Radio Kalmar säger Mats Hasselquist att de två i personalen som befann sig på kontoret mår under omständigheterna bra. Den ena av dem fick en knuff av rånarna. I övrigt håller man nu ögonen öppna för reaktioner som kan komma senare. Även kunden ska ha klarat sig utan fysiska skador. 

Flyktbil brann
De båda männen försvann från banken i en flyktbil. Polisen tror att det är den bil som senare hittades utbrunnen vid idrottsplatsen i Ankarsrum, vid riksväg 33. Där slutar spåren just nu. Polisen genomför teknisk undersökning av banklokalen och av den utbrunna bilen. Dessutom har nu helikopter och hundar satts in i sökandet efter rånarna.

Även Ica i fara
Polisen har också en teori om att rånarna egentligen hade tänkt att även slå till mot ICA mittemot banken där Svensk kassaserivice även finns. Men att de skrämdes på grund av att bankpersonalen lyckades trycka på larmknappen.

Ett 20-tal poliser från Kalmar län arbetar tillsammans med kollegor från Östergötland och Jönköping i jakten på rånarna.

En tipstelefon finns nu öppnad hos polisen i Västervik med telefonnummer 0490-66842. Polisen är tacksamma för alla typer av tips.