Nytt EU förslag kan underlätta för kinasatsning

Fanerduns satsning i Kalmar kan få hjälp av EU- kommissionen. För på tisdagen la kommissionen fram ett förslag som ska underlätta arbetskraftsinvandring från länder utanför EU.

Och det här är possitivt också för kinasatsninge i Kalmar socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson.

- Jag välkomnar det, vi har ett ganska krångligt regelverk  idag när det gäller arbetskraftsinvandring, säger han.

Hur viktigt är det för Kalmar kommun att få in arbetskraft från andra länder?

- Ja, det är jätteviktigt, och vi ser att vi har arbetskraftsbrist inom vissa sektorer idag och kan man lösa en del av det genom arbetskraftsinvandring så är det positivt, så länge man håller sig till det svenska regelverket, säger Johan Persson.

Förslaget är alldeles nytt, det presenterades på tisdagseftermiddagen och ska först och främst gynna högutbildade från länder utanför EU att komma till EU. 

Som det ser ut idag lägger andra länder som USA och Kanada beslag på den arbetskraften.

Men nu ska det bli ändring och det kan vara positivt för kinasatsningen i Kalmar bland annat. Och enligt Johan Persson är det bra, reglerna har och är krångliga inte minst i Sveirge.

- Vi har varit generösa när det gäller flyktinginvandringen. Men när det gäller arbetskraftsinvandringen, som i mångt och mycket räddade svensk industri på 50- och 60-talen, där har vi inte varit bra, där har vi byggt upp höga hinder runt Sverige, säger Johan Persson.