Dagmammor ska driva förskola i hemmet

Det finns kommuner som tar chansen att erbjuda FLER valmöjligheter inom barnomsorgen när reformen med allmän förskola för 4- och 5-åringar nu införs. Så är fallet i Torsås och Emmaboda där dagmammorna ges en vidareutbildning för att de ska kunna erbjuda förskoleverksamhet i hemmet.
Eftersom det är upp till varje kommun att bedöma vad som krävs för att det ska vara förskola, så ser det olika ut i olika kommuner. Åtta av länets kommuner låter barn som vill vara kvar i familjedaghem få vara det. Det blir avgiftsfritt tre timmar om dagen, men kallas då inte allmän förskola. I Västervik tar de helt bort möjligheten att vara kvar i familjedaghem efter fyra års ålder. Hultsfred är den enda av länets kommuner där man får betala full taxa om man väljer att ha barnet kvar i familjedaghem. Det är alltså bara i Emmaboda och i Torsås kommuner som barn hos dagmamma kan gå kvar hela dagen och får ta del av den allmäna förskolan. Samtliga dagbarnvårdare i Torsås har tackat ja till vidareutbildningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".