Många riksdagsledamoter värnar om miljön - men flyger ändå till jobbet

Klimathotet står högt på den politiska agendan, men nästan var fjärde riksdagsledamot utanför Stockholmsområdet flyger till jobbet i stället för att ta tåget. Ifrån Kalmar län tar fyra riksdagsledamöter regelbundet flyget.

Riksdagsledamöterna kan själva välja hur de tar sig till Stockholm. Enligt riksdagens reseregler så ska de resa så billigt som möjligt, men också planera sina resor så att ”största möjliga hänsyn tas till miljön”.

Av de 279 ledamöter som bor utanför Stockholms län har 65 flygkort. De riksdagsledamöter från Kalmar län som har flygkort är moderaternas Jan R Andersson, socialdemokraterna Lena Hallengren och Desirée Liljevall, alla tre från Kalmar, och Chatrine Pålsson-Ahlgren, kristdemokrat från Mönsterås.

En ledamot som flyger till exempel mellan Malmö och Stockholm står för ett koldioxidutsläpp på 82 kilo per resa, enligt SAS. En tågresa belastar klimatet med en bråkdel av vad flyget gör.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är kritisk till att så många väljer flyget regelbundet. -Framför allt på sträckan Göteborg-Stockholm har jag svårt att se att det finns några rimliga skäl till att inte ta tåget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".