Landstinget ska spara 75 miljoner

De tuffa tiderna är långtifrån över i landstinget. Ett förslag som lämnades över till politikerna på måndagen innebär effektiviseringar både på sjukhusen, på vårdcentralerna inom psykiatrin och inom administrationen. Totalt 75 miljoner kronor ska ha hämtats hem till år 2010.

Förslaget som politikerna ännu inte tagit ställning till formellt handlar i första hand framförallt om att hitta nya rutiner som gör att landstinget blir effektivare än idag. Redan 2009 ska det ge resultat och 2010 spara mellan 74 och 79 miljoner kronor.

- Jag tror att kombinerar man en strategi för effektivisering där man ser över dom här inköpsrutinerna och administration och det som går att effektivisera med ett långsiktigt förändringsarbete där man tar små steg varje dag så tror jag det är fullt möjligt att klara de här nivåerna, säger Anders Henriksson (s) landstingsstyrelsens ordförande.

På sjukhusen där landstinget idag har svårt att klara sin ekonomi skärps kraven. Redan under nästa år ska antalet arbetade timmar minska på alla tre sjukhus och 20 miljoner kronor ska sparas. Det blir möjligt genom att utbildningssatsningen Cosmic, som tagit mycket tid, blir klar. Cosmic kommer sedan också på sikt bidra till effektiviseringen.

Det kan bli nödvändigt att höja tandvårdstaxan nästa år nämns i rapporten.

Psykiatrin föreslås minska sina utgifter med 5-6 miljoner kronor från år 2009.

Folkhögskolorna ska minska sin verksamhet och över 8 miljoner kronor ska sparas på det.

Dessutom ska den centrala administrationen bli mer effektiv och kosta mindre framöver.

Inom vården är tanken att att ekonomin ska kunna bli bättre utan att personalstyrkan ska behöva minskas.

Men inom den centrala administrationen kan det bli aktuellt att klara sig med mindre personal än idag.

- Vi har ett antal som är på väg att gå i pension och då är uppdraget till landstingsdirektören att se om tjänsten behöver återbesättas eller kan man göra en organsisation och klara sig i alla fall, säger Anders Henriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".