Distriktssköterskor befarar mer besparingar

Distrikssköterskorna i Mörbylånga kommun befarar att övergången av hemsjukvården från landstinget till kommunen kommer sluta i besparingar. Därför har de valt att inte följa med i övergången utan stannar hos landstinget.

Kommunledningen i Mörbylånga har redan visat att de inte tycker de får tillräckliga resurser för att ta över hemsjukvården och då finns en risk att sparkrav väntar runt hörnet.

Förutom besparingshotet så kommer de heller inte ha tillgång till sina patienters journaler om de jobbar för kommunen. När de stannar i landstinget kommer de förmodligen få andra arbetsuppgifter som skiljer sig mycket från jobbet de gör i dag, till exempel telefonrådgivning. Men det tycker de att det är värt.

- Jag tror att det kan bli sämre för patienterna, åtminstone över en övergångsperiod, och då är det lika bra att jag inte är med i det arbetet alls. Så jag slipper träffa patienterna om jag inte tycker jag kan göra det fullgoda arbetet som jag tycker att jag gjort förut, säger Ingemo Nilsson, distrikssköterska på Färjestadens vårdcentral, till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".