Skolpoliser tillbaka i Kalmar

Polisens möjligheter att komma tillrätta med ungdomsbrottsligheten ökar i Kalmar. Ett helt nytt ungdomsteam ska bildas där sex poliser kan verka i yttre tjänst bland ungdomarna istället för bara en som idag. Dessutom kommer varje skola i Kalmar att få en polis knuten till sig. Och fler poliser som arbetar med ungdomar ska också inrättas på andra håll i länet.

Ove Martinsson som ansvarat för arbetat med ungdomarna i många år välkomnar satsningen som han är övertygad om kommer märkas.

- Vi kan på ett helt annat sätt ta tag i dom problem som finns och lära känna ungdomarna.  Det gör att man kan känna sig mer trygg på ett annat sätt när man är ute. Vi kommer kunna vara ute på diskoteken på ett helt annat sätt och givetvis reda ut fler brott, säger Ove Martinsson.

Men det är bara Kalmar kommun som är tillräckligt stort för att kunna bilda ett eget ungdomsteam.

Istället kommer poliser med särskilt ansvar för ungdomarna  också finnas i resten av länet även om omfattningen inte är helt klar än.

Ulf Eriksson som är operativ chef inom myndigheten säger till Sveriges Radio Kalmar att ungdomspoliserna ska jobba i nära samarbete med socialtjänst, skola och andra lokala organisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".