Mörbylånga kommun erkänner fel efter JO kritik

Socialnämnden i Mörbylånga får frän kritik av Justitieombudsmannen för agerandet när ett barn skulle hämtas hos sin pappa i samband med en vårdnadstvist förra sommaren.

Tingsrätten hade bestämt om gemensam vårdnad och att barnet skulle bo hos mamman men pappan ville inte lämna ifrån sig barnet utan inskolning hos mamman först.

Mamman fick då hjälp av tjänstemän från socialförvaltningen och poliser vid hämtandet, trots att tjänstemännen enligt JO inte hade någon befogenhet att verkställa tingrättens dom.

JO anser att kommunen inte skulle tagit ställning utan låtit domstol avgöra hur överlämnandet skulle gå till.

Erkänner fel
Socialnämndens ordförande i Mörbylånga, centerpartisten Göran Backroth erkänner att man gjorde fel.

- Man bör kanske inte delta i när man hämtar barn så, i de lägena, säger Göran Backroth till Sveriges Radio Kalmar.

När mamman, tjänstemän från socialförvaltningen och polis kom för att hämta barnet blev det tumult. Grannar och vänner till fadern omringade tjänstemännens bilar och hindrade dem från att hämta barnet.

Bekant JO anmälde
En bekant till mannen anmälde kommunen till JO, som skriver att händelsutvecklingen vid besöket hos papapn visar hur illa övervägt agerandet var från förvaltningens sida.

Istället för att genast följa med mamman för att hämta barnet skulle förvaltningen först ha pratat med pappan, och om han nekat att lämna ifrån sig barnet vänt sig till länsrätten. Något som socialförvaltningen inte var medvetna om vid tillfället.

- När det gick till JO får man en bedömning ur rättsynpunkt, därför har vi inte gjort någon egen utredning av det

JO säger ju att även om tingsrätten gjort en dom så innebär inte det att det är fritt fram, utan att man måste ha verkställdhetsbeslut. Borde inte ni känt till det?

- Det borde vi kanske ha gjort ja, säger Göran Backroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".