Stora personalminskningar väntas i Kalmar kommun

Det blir omfattande personalneddragningar i Kalmar kommun för att klara en minskning av kommunens kostnader med 75 miljoner kronor. Dessutom krav på utförsäljningar och privatiseringar om det ska bli en bred politisk lösning över blockgränserna för att få rätsida på Kalmars havererade ekonomi utan skattehöjningar. Det framgår av det arbetsmaterial som blev offentligt på onsdagen.

I arbetsmaterialet slås fast att eftersom en stor del av kommunens kostnader är personalkostnader, och för att uppnå en ekonomi i balans, så kommer en minskning av personalstyrkan krävas.

Och för att underlätta en nerdragning av personalen så föreslår man ett omställningsprogram. Det vill säga olika typer av avgångsvederlag och morötter till de som väljer att lämna frivilligt. Och det ska finansieras av bland annat försäljning av Folkets park och det gamla konstmuseet.

Dessutom finns krav på att antalet kommunalråd och den politiska organisationen ska minskas. Och gemensamt för alliansen gäller bland annat att de finansiella målen, det vill säga ekonomin, går före ökade krav om nya resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".