Ont om särkilda boenden i Kalmar - och behovet är okänt

Det saknas platser i särkilt boende för äldre i Kalmar kommun, eftersom kommunen har avvecklat platser trots att det inte funnits ersättningsplatser. Och kommunen vet inte heller hur stort behovet är.

Bristen på platser gör att många äldre som skulle behöva ett särkilt boende, ser det som meningslöst och inte ens bryr sig om att söka en plats. 

Därför känner kommunen inte heller till det egentliga behovet, säger omsorgsnämndens socialdemokratiska ordförande Steve Sjögren, som inte kan redogöra för behov och efterfrågan.

- Ja det är jättesvårt att säga, men det kan handla om en handfull man skulle behöva ha, men vi kan inte bygga ut på det sättet, vi måste bygga ut i etapper, säger han.

Men samtidigt har ni avvecklats sammanlagt 11 platser?

- Mmm, det har vi gjort, därför att vi inte hade plats för dem i budgeten. Och dessutom var de organiserade så att det gick inte att driva dem rationellt, säger Steve Sjögren.

Och Steve Sjögren medger att man naturligtvis inte ska avveckla platser som man nu gjort, utan att ha ersättning. Men förklarar att de platser som skulle färdigställas i Vasallparken blivit flera år försenade på grund av överklaganden.

Förespråkar kvarboendeprincip
I Kalmar kommun förespråkar man kvarboendeprincipen. Dvs alla ska bo hemma så länge som möjligt om så önskas, men det ska finnas valfrihet. Men hur stor är den idag om ekonomin inte tillåter att särkilda boenden byggs i snabb takt? Och många äldre som har önskemål, ser det som meninglöst att överhjuvudtaget lämna in en ansökan om särkild boende.

- Det kan finnas ett mörkertal, det är helt riktigt. Och jag kan inte spekulera i hur stort det kan vara, säger Steve Sjögren (s) ordförande i Socialnämnden i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".