Fler och fler "avrättningar"

Samtidigt som polisen nu inleder en kampanj mot gatuvåldet i Sverige fortsätter debatten om våldet ökat eller ej. Men läkare på sjukhusens akutmottagningar, rättsläkare och poliser är eniga: karaktären på det våld som använts har förändrats kraftigt. Enligt polis och rättsläkare börjar mord allt mer likna avrättningar.

Sparkar mot huvudet har ökat med 100 procent på tio år

– Det har ju bara blivit värre och värre, man kan säga att det har ändrat karaktär. De rena skjutningarna på allmän plats, de rena avrättningarna har ökat, säger Börje Sjöholm, chef för länskriminalens tekniska rotel i Skåne.

Enligt rättsläkare som Ekot talat med ser man i dag en våldsanvändning som var ovanlig bara för fem år sedan. Det handlar om skottskador i huvudet och bröstet och det är en bild som bekräftas av kommissarie Börje Sjöholm.


– Det blir ett mer uppsåtligt våld. Syftet är redan från början att ta livet av folk, man vill att de ska dö.

Det var soligt, mitt på dagen på Södergatan i Malmö. En person mördades på en uteservering, mitt på dagen inför hundratals människor. En av flera uppmärksammade avrättningar de senaste åren i Skåne.

En uppgörelse i den undre världen, brukar det heta och något som inte drabbar vanliga människor. Men i det här fallet skottskadades en person som råkade sitta vid bordet intill.

– Det är ju den stora risken med den här typen av brott. Eftersom man är så hänsynslös när man utför brottet, så kan det även drabba förbipasserande och det är de hemska konsekvenserna.


Rättsmedicinska avdelningen i Stockholm har på polisens begäran gjort 50 procent fler så kallade utökade obduktioner i år jämfört med i fjol. Utökade obduktioner görs tillsammans med polistekniker då det finns misstanke om brott.

Vad gäller misshandel visar en ännu icke publicerad studie gjord av Ingemar Thiblin, docent i rättsmedicin, att sparkar mot huvudet på redan nedslagna personer ökat med 100 procent mellan 1996 och 2006. Våldet har ändrat karaktär och enligt kommissarie Börje Sjöholm används nu skjutvapen också för att märka personer.

– Ja, under mina 30 år har det ökat dramatiskt. I dag är det så att var och varannan kriminell bär vapen. Vår uppfattning är att det inte är några problem att skaffa handeldvapen, det är ett fritt flöde.


Skjutvapen var tidigare något som förknippades med personer med ett långt brottsregister, men så är det inte längre.

– Det går ner i åldrarna och har man väl börjat beväpna sig är det svårt att sluta, säger kommissarie Börje Sjöholm vid polisen i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".