Få tror att sjuksköterskor är akademiker

Trots att det krävs minst tre års högskolestudier för att bli sjuksköterska anser de flesta svenskar ändå att det inte är ett akademikeryrke.

Det är en undersökning som gjorts på uppdrag av bemanningsföretaget Manpower bland nästan 15 000 personer, som visar att många inte ser sjuksköterskeyrket som ett akademiskt yrke.

Bara drygt var tredje tilfrågad ser sjuksköterskor som akademiker, och Christina Måhlén som är programansvarig för utbildningen i Kalmar län tror att gamla förlegade åsikter ligger bakom de låga siffrorna.

Ända sedan början av 1990-talet har sjuksköterskeutbildningen ingått i det statliga högskolesystemet och är idag en del av humanvetenskapliga insitutionen, tillsammans med blivande lärare och socionomer. Ändå är skillanderna stora, åtta av tio tillfrågade ser lärare som akademiker, men bara hälften har samma åsikt om sjuksköterskorna.

Oväntat nog är dessutom sifforna bland de lägsta i landet i Kalmar län trots att här funnits sjuksköterskeutbilnind sedan 30-talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".