Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Fler söker hjälp för alkoholmissbruk

Svenskarnas ökande alkoholkonsumtion de senaste åren ser ut att sätta sina spår. I Kalmar hade alkoholkpolikliniken rekordmånga nybesök under oktober månad.

Kliniken tar emot drygt tio nya besök en vanlig månad, men i oktober sökte mer än dubbelt så många och Christer Ringdahl som är behandlare på kliniken säger till Sveriges Radio Kalmar att det ser ut som att ökningen kommer att bestå.

Orsaken kan bland annat vara den ökade tillgången på alkohol genom privatimporten men också en tendens att fler söker hjälp för att de är medvetna om sin hälsa.

Flest män dricker
Det är flest män som söker även om allt fler kvinnor dricker allt mer. Den stora gruppen som får hjälp vid alkoholpolikliniken är människor med jobb och familj men som gått över en gräns för vad som är hälsosamt när det gäller drickandet. Både för den egna fysiska hälsan men också socialt.

Totalt tar alkoholpolikliniken i Kalmar hand om runt 300 personer på ett år. Behandlingen bygger på samtal och vad individen själv vill med sitt drickande. Det kan handla om att uppnå total nykterhet eller att man vill lära sig kontrollera sin alkoholkonsumtion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".