Höjd skatt och nedskärningar

Landstingsskatten höjs nästa år med 30 öre, vilket innebär att alla förvärvsarbetande länsbor får betala 10:47 kronor till landstinget istället för 10:17 för varje intjänad hundralapp. Läkarbesöken blir 50 kronor dyrare. Dessutom blir det nedskärningar på över 130 miljoner kronor om det förslag som landstingsmajoriteten nu tagit fram blir verklighet.
När det gäller patientavgiften höjs den från 100 till 150 kronor för besök hos distriktsläkaren och från 200 till 250 för sjukhusbesök. Dessutom kommer ungdomar mellan 12 och 20 få betala fullpris - tidigare har det varit gratis för dom. Alla landstingets enheter, administration såväl som vårdinrättningar får ett sparbeting på 2 procent. På så vis får landstinget in cirka 70 extra miljoner. Dessutom ska ytterligare 60 miljoner sparas genom strukturförändringar. Det kan innebära stängda vårdcentraler, eller att personal sägs upp, men i förslaget som lades fram av landstingsmajoriteten idag finns inga detaljer om hur det hela ska gå till. Det är upp till förvaltningarna att komma på. Sammanlagt räknar politikerna med att ekonomin ska förstärkas med 320 miljoner konor och att dom kan lägga en budget i balans vid landstingsfullmäktigemötet senare i höst.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".