Färjetrafik till Lettland på gång

Allt lutar mot att Oskarshamn kan få en färjeförbindelse med Ventspils i Lettland inom något år.

Nu i veckan besökte representanter för Ventspils hamn i Lettland Oskarshamn för att fortsätta diskussionerna om en godsfärjelinje mellan de båda städerna, som pågått under flera år.

Claes Winquist hamnchef i Oskarshamn säger att ett positivt beslut nu närmar sig och han tror att en containerlinje mellan Ventspils och Oskarshamn blir verklighet inom ett år.

- Det handlar då inte om såkallade rullande gods, utan i första hand containertrafik till den ryska marknaden, säger Claes Winquist till Sveriges Radio Kalmar.

För Västerviks del är det här beskedet inte bra. Man hade en godslinje mellan Västervik och just Ventspils under ett par års tid. Men det kan inte hjälpas enligt hamnchefen i Oskarshamn.

- Västervik har ju länge kämpat för att få en fast och hållbar godslinje till Ventspils och det är klart det hade varit bättre om vi två hamnar kunde haft ett bättre samarbete än vi har i den här frågan, säger Claes Winquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".