Tusentals kalmarbor riskerar utelåsning vid strömavbrott

3725 Kalmarbor riskerar att bli utelåsta från sina hem om strömmen går. Eftersom Kalmarhem byter ut nycklar mot passerbrickor i de flesta av sina hyreshus krävs det att strömmen fungerar för att hyresgästen ska komma in.

Det här oroar en del av hyresgästerna. Maria Glimholt vet inte hur hon ska ta sig in om det blir strömavbrott.

- Nej, det har jag inte tänkt på. Men det vore ju kris. Man finge väl stå där och vänta tills det kommer nån innifrån och öppnar, eller ringa på porttelefonen till någon granne. Ja ja blir orolig, säger hon.

Hon trodde att hennes lägenhetsnyckel skulle fungera i porten och nyckelbrickan skulle sluta fungera, men det gör den inte, den fungerar enbart till lägenheten. Skulle strömmen gå i hela Kalmar gå en batteridriven backup igång som gör att strömmen fungerar i ett dygn. Men det är värre om strömmen går i enskilda fastigheter. Då är det upp till den enskilda hyresgästen att ringa på Kalmarhems jourtelefon. Ulf Ottosson på Kalmarhem.

- Skulle det bli ett strömavbrott så blir dörrarna låsta, och då märker hyresgästerna av det ganska snart och förhoppningsvis ringer de till vårt journummer så vi kan komma ut och hjälpa dem, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".