Stort saltvatteninflöde gynnar torsken

Vädrets makter ger den hårt utsatta torsken en god chans att i vår leka och reproducera sig i Östersjön, i varje fall i området kring Bornholm. Orsaken är att ett ovanligt stort inflöde av syrerikt vatten med hög salthalt i förra veckan strömmade in i Östersjön.
SMHI:s nyss avslutade mätningar av syre- och salthalterna i Östersjön visar att inflödet uppgick till 100 kubikkilometer, vilket är den största saltvatteninströmningen sedan 1993. Det var när ett långvarigt högtryck över Skandinavien gav vika i förra veckan som nytt friskt vatten strömmade in från Kattegatt via Öresund till Östersjön. Kraftiga västvindar tryckte in ytterligare vattenmängder. - Vi råkade vara ute just som saltvattnet strömmade in, säger oceanolog Lars Andersson. Det här är det enda inflöde som är i närheten av det vi betraktar som ett stort inflöde av syrerikt saltvatten. Det nu inströmmande vattnet uppgår till en tredjedel av det senaste stora inflödet 1993 på 300 kubikkilometer. Den gången hade tillskottet av saltare och syrerikare vatten stora positiva effekter för fisken och det marina livet i Östersjön. I vilken grad förra veckans tillskott påverkar torskens situation återstår att se. - Saltvatteninströmningen pågick en vecka, men kunde gott ha fortsatt en vecka till, säger Lars Andersson. Saltvattnet borde nu ha hunnit fram till Bornholm. - Vi tror att det är positivt för de torskar som leker i området kring Bornholmsdjupet, nu har äggen en chans att överleva. Om inte inflödet kommit hade leken varit meningslös. Saltvattnet fortsätter att strömma allt djupare in i Östersjön. Hur saltvatteninflödet kommer att påverka torskbeståndet där, exempelvis kring Gotland, går inte säga ännu. - Det vet vi om en månad, då vi följer upp hur långt vatteninflödet nått och vilka syre- och salthalterna är, säger Lars Andersson. För att torskens ägg ska överleva och utvecklas måste vattnets syrehalt vara över två milliliter per liter vatten och salthalten måste ligga på drygt en procent. - Problemet i Östersjön är att när salthalten når drygt en procent så har vi för låga syrehalter, och då dör äggen och det blir ingen reproduktion. Det finns i dag uppskattningsvis 100 000 ton lekmogen torsk i Östersjön, mot runt en miljon ton för 20 år sedan. Enligt fiskebiologerna borde den lekmogna torsken uppgå till 240 000 ton. - De få torskar som finns kvar i Östersjön borde få några år till på sig att leka och få en chans att föryngra sig innan beståndet beskattas, anser Lars Andersson. P O Lindström/TT
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".