Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuners hemsidor saknar information för våldsutsatta kvinnor

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 07.06

Hälften av länets kommuner har ingen information på sin hemsida som kan hjälpa våldsutsatt kvinnor. Det visar Kvinnofridslinjens undersökning bland Sveriges kommuner.

Åsa Witkovski som är verksamhetschef på Kvinnofridslinjen, en nationell telefonlinje som öppnar på tisdagen och dit den som utsatts för våld eller hot kan ringa, säger till Sveriges Radio Kalmar att det är tråkigt och att det är en stor brist eftersom det finns mycket bra arbete som görs inom kommunerna, men att informationen som finns inte når ut till den våldsutsatta kvinnan.

- Det finns många gånger bra rutiner för personalen, så att man som personal vet hur man ska handlägga ett sådant ärende, men kvinnorna vet inte var de ska vända sig, så det är en stor brist, säger hon.

Saknar helt information
De sex kommuner i länet som inte har någon information alls på sina hemsidor, baserat på de kriterier som kvinnofrislinjen satt upp, var Kalmar, Torsås, Borgholm, Mörbylånga, Högsby och Emmaboda.

Ann-Sofie Lagercrantz utvecklingledare i Kalmar kommun säger att det är en miss man gjort, men att informationen inom kort ska ut på hemsidan.

Tre kommuner i länet fick högt betyg i undersökningen. Det var Västervik, Mönsterås och Nybro.

Kvinnofridslinjen öppnar
Den nationella telefonlinjen Kvinnofridslinjen har tillkommit efter ett regeringsuppdag. 

Till linjen kan den som utsatts för hot och våld, eller den som är anhörig eller vän ringa och be om råd, stöd och hjälp bland de sjuksköterskor eller socionomer som svarar.

Kvinnofridslinjen är gratis att ringa till och de har öppet dygnet runt. Samtalet syns heller inte på telefonräkningen. Numret till kvinnofridslinjen är 020-50 50 50

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".