Fiskare glada efter nej till torskfiskestopp

Gårdagens besked om att det inte blir något ensidigt svenskt torskfiskestopp, gladde fiskare som nu kan fortsätt med sitt levebröd, torskfisket. Fiskaren Tore Johansson från Öland säger till P4 Kalmar att han inte är förvånad över att EU-kommisionen sa nej. Han menar att om man ska kunna öka torskbeståndet måste fler länder än bara Sverige delta i sammarbetet. - Fiskarna har ju inga gränser. Den simmar ju fritt i havet och alla länder som fiskar måste därför vara med på tåget, säger Tore Johansson.
Men även om det inte blev något ensidigt torskfiskestopp kan vissa restrektioner införas för torskfisket från regeringshåll. Regeringen ska nämligen tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet ta fram alternativa åtgärder för att begränsa torskfisket. Tore Johansson hoppas att politikerna i detta fall ska lyssna mer på fiskarna än tidigare, då de länge jobbat med att ta fram selekterande redskap och driva högra minimimått. Detta för att förbättra beståndsvården av fisket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".